| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Pagina met vraag van LC1 en ruimte voor de antwoorden

Page history last edited by liekejorritsma@hotmail.com 12 years, 11 months ago

 

Welke wilde dieren komen er bij jullie voor?

-          Waar en hoe leven deze wilde dieren (in het wild en/of in de dierentuin)?

-          Waarom zien deze dieren eruit zoals ze eruit zien (bijvoorbeeld, waarom heeft een zebra zwart witte strepen)?

-          Hoe planten de dieren zich voort en hoe gaat het als er jongen zijn.

 

We hopen hierbij natuurlijk ook op foto’s!


Antwoord van LC2 OBS Willem Wilmink

 

Learning circle. 7A.

 

                  Het edelhert.

Edelherten leven in de bossen van Nederland.

Edelherten eten planten daarom heten ze herbivoren.

 

                  De das.

Dassen leven in ondergrondse holen  {tunnels}. De wasbeer eet alles, ook wel alleseter genoemd.    

                  

                  De egel.

De egel is een insecteneter. De egel leeft in een bosrijk gebied. Hij bouwt een nest van bladeren en andere dingen.

 

                  De wasbeer.

Ze leven in de natuur bijvoorbeeld in holen, boomholten, in verlaten vogelnesten, omgevallen bomen, tussen de rotsen, riolen en schoorstenen.

Ze eten : wormen, kikkers, hagedissen, noten en eikels. We noemen ze ook wel alleseters. En ze kunnen 16 jaar oud worden.

 

               

                   De wolf.

De wolf is een roofdier.Hij is een vleeseter.

Hij leeft in de bossen. Hij leeft in holen.

 

              

 

                     De veldmuis

De veldmuis is een planteneter. Hij eet veel gras, kruiden en granen. Hij woont meestal in een nest. Het nest kan boven en ondergronds zijn. Veldmuizen leven meestal in hun hol. 

 

wilde dieren, willem en romy powerpoint.ppt


Antwoord van LC3 Soeur Hedwigschool

 

Melissa, Bjorn en Joanne hebben gezocht naar wilde dieren op en rond Curacao.

 

DOLFIJN

Een wild dier dat in de zee leeft is de dolfijn, ook woont de dolfijn bij Sea Aquarium. Dit is een soort van dierentuin met alleen maar dieren uit de zee. In het Sea Aquarium kan je met dolfijnen zwemmen en naar een dolfijnenshow kijken. Wilde dolfijnen kan je als je geluk hebt langs zien zwemmen.

 

 

De dolfijn is een zoogdier net als de poes, de hond, enz...
Een zoogdier is een dier dat:

  • levende jongen ter wereld brengt
  • de jongen zoogt  (ze melk geeft     
  • adem haalt met de long    
  • behaard is

De dolfijn is niet behaard. Een vacht zou lastig zijn onder water. Maar op de snuit zie je overblijfselen van haren.

 

Een vrouwtjes dolfijn is 12 maanden zwanger. Na een draagtijd van 1 jaar
vindt de geboorte onder water plaats. Dit gebeurt in een andere volgorde dan bij de andere zoogdieren. Daar bedoel ik mee dat de staart eerst komt en als laatste het hoofd. Maar wat als het hoofd er als eerste uitkomt? Wel dat kan goed gaan maar het jong kan direct naar adem willen happen en verdrinken.

 

 

Dolfijnen leven in groepen. Ze gaan, net als mensen graag met elkaar om. Ze zijn aan elkaar gehecht en leven samen als een familie bij elkaar.
Het is natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid om in zo'n grote groep te leven. Het is ook een bepaalde vorm van veiligheid die ze als ze alleen zijn niet hebben, maar wel als groep.
Spelen is een soort hobby van de dolfijnen en dit doen ze dan ook iedere dag.. Ze spelen het liefste samen, maar ze kennen ook heel wat 'eenpersoons' spelletjes. Een van de spellen is zwemmen. Ze springen graag, en doen ook onder water de gekste dingen.

 

Huid
De Tuimelaar dolfijn is niet helemaal grijs; de onderkant is wit. Ze hebben als het ware een schutkleur: van boven zijn ze donker en van onderen zijn ze licht. Hierdoor vallen ze van boven niet goed op omdat de grijze kleur van hun rug wel een beetje lijkt op de grijze kleur van het water waarin ze zwemmen en ze vallen van onderen niet zo op doordat de witte onderkant wel een beetje lijkt op het licht dat het water in schijnt. (slim hè van die dolfijnen op deze manier kunnen hun vijanden hen niet zo goed zien.)
De huid van dolfijnen voelt aan als: "een natte rubberen laars". De buik voelt zachter aan omdat zich daar het meeste vet bevindt. Als je de huid van een dolfijn van dichtbij bekijkt, dan zie je daarop krassen. Deze krassen krijgen de dieren tijdens het stoeien en spelen. Tijdens het stoeien en spelen gebruiken de dolfijnen hun tanden en zo maken ze krassen op de huid van de andere dolfijn. Deze krassen genezen vrij snel, maar ze blijven wel zichtbaar: er komt een andere kleur huid voor in de plaats.
Een soort litteken blijft dus achter op de huid.

 

Struisvogel

Op Curaçao is er een struisvogelboerderij. Dit is de grootste struisvogelboerderij buiten Afrika. Er wonen wel meer dan 100 struisvogels.

Struisvogels zijn de grootste vogels die er bestaan. Het mannetje kan bijna drie meter hoog worden. De struisvogel heeft een lange nek en lange, sterke poten. Zijn nek en kop zijn bedekt met korte, haarachtige veren.

De struisvogel eet veel verschillende dingen. Zijn menu bestaat voornamelijk uit gras, wortels, zaden en bladeren. Soms jaagt hij op kleinere dieren, zoals insecten. Struisvogels slikken ook wel eens steentjes in. Soms zelfs met opzet. De steentjes hebben dezelfde taak als onze kiezen.

 

De struisvogel behoort tot de familie van de loopvogels. Deze naam hebben zij niet voor niets gekregen. In de loop der jaren hebben zij het vliegen verleerd. Struisvogels zien er net zo uit als vogels. In plaats van sterke vleugels hebben deze vogels echter sterke poten. Struisvogels zijn veel te zwaar om te vliegen. Ook is hun verenkleed hier niet op gebouwd.

 

Alle vrouwtjes van een mannetje leggen de eieren in één nest. Dit is een kuil in het zand. Het mannetje is het grootste gedeelte van de dag en nacht aan het broeden. Op het heetst van de dag neemt het belangrijkste vrouwtje het over. Wanneer ze dat doet schuift ze haar eigen eieren naar het midden. De eieren van de andere vrouwtjes komen dan meer aan de buitenkant te liggen. De eieren in het midden van het nest hebben de meeste kans om uit te komen, want daar is het het warmst.

 

 

Een struisvogelei is enorm groot. De inhoud van een struisvogelei is ongeveer net zoveel als 25 kippeneieren. De eierschaal is zo dik en stevig dat het soms dagen duurt voor een jong door de dikke schaal heen heeft gepikt. Na 42 dagen broeden komt het kuiken eruit. De jongen groeien daarna ongeveer een centimeter per dag.

 

In het wild leven nog veel andere dieren zoals, de leguaan, geiten, zwijnen, hertjes, hagedissen en roofvogels.


Antwoord van LC4 Hubstina

Enkele wilde dieren die in Suriname voorkomen zijn: Tijgers, luiaards, herten, konijnen, leguanen en bosvarkens.

Deze dieren leven in het bos. Als zij gevangen worden door de mens, komen zij terecht in de dierentuin, waar wij ze dan kunnen zien.

 

de tijger                                                              de luiaard                                                               het konijn

De leguaan

De leguanen leven hoog in de bomen. ze eten bladeren, planten bloemen en vruchten.

De leguaan wordt ook wel boomkip genoemd omdat het vlees smakelijk is.

 

                                             de groene leguaan

 

De groene leguaan herken je aan zijn groene kleur, de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en aan zijn lange staart.

 

                  de  vrouwtjesleguaan legt eieren          

 

Als de vrouwtjesleguaan 2 tot 3 jaar is, kan ze babyleguaantjes krijgen. Als de mannetjesleguanen de vrouwtjes lief beginnen te hebben, dan knikken ze met hun kop. Aan het begin van de droge tijd zal het vrouwtje 14 tot 75 eieren leggen. Deze legt ze in goed vochtige aarde.

 

                          de babyleguaan

 

Na 60-90 dagen zullen de eitjes uitkomen. 

De moeder is dan weg en moeten de babyleguaantjes op eigen benen staan.

 

De tapir 

De tapir wordt ook wel wilde of bos varken genoemd, omdat hij in het wild blijft.

                                        

 Hij wordt ook wel watervarken genoemd, omdat hij een goede zwemmer is.

 

                                                               

 

De tapir kan ongeveer 2m hoog worden en kan 250 kg wegen. Dit kun je vergelijken met 5 grote zakken suiker.

Zij brengen een levende baby tapir op de wereld nadat mannetje en vrouwtje elkaar lief hebben gehad.

  De vijanden van de tapir zijn: de jaguar, de krokodil en de mens.

Er wordt veel soep en sate gemaakt van het vlees.

 

                                                

 

 

De surinaamse tapir heeft geen natuurbescherming dat wil zeggen ingeval de tapir deze bescherming niet krijgt hij niet meer zal bestaan na een poos in het bos van Suriname.

 

 

Mooi liedje voor allemaal

 

Wilde varken in het bos

Laat je mamie toch niet los

Anders raak je de weg nog kwijt

En dan heb je later spijt

Water varken in het wild

 Wat is je vlees toch lekker mild

 

 

 


Antwoord van LC5 SO Emma

 

 Dag allemaal,

 

wij in Suriname hebben heel veel wilde dieren.

Enkele zijn:

 

 

 

 

 

 

De kaaiman en de leguanen die leggen eitjes.

De kaaiman heeft harde schubben (huid), terwijl de leguanen zachte huid hebben.

De kaaiman heeft grijsbruine kleur die zelfs op zwart lijkt, de leguanen hebben een groene kleur enkele zelfs wat licht bruin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In dit boek hebben we gezien, hoe een hert een jong krijgt.

 

 

De meeste slangen zijn eierleggend, maar er zijn enkele uitzonderingen; een aantal soorten is eierlevendbarend; de jongen komen direct ter wereld, zoals bij de boa's .

 

 

Bij apen:

De draagtijd duurt iets meer dan zeven en een halve maand waarna er 1 jong wordt geboren.

De meeste jongen worden in het droge seizoen geboren, maar ook gedurende de rest van het jaar worden regelmatig jongen geboren.

Na bijna twee maanden rijden de jongen mee op de rug van de ouders. Daarvoor klampen zij zich vast aan de buik en borst van de moeder. Totdat de jongen bijna een half jaar oud zijn, zijn ze over hun hele lichaam zwart van kleur daarna krijgen ze langzaam hun volwassen kleuren

 

 

 

 


Antwoord van LC6 St. Helena

Hoi allemaal ,

De wilde dieren die in Suriname voorkomen zijn: tijgers ,leeuwen , slangen ,bosvarkens

Deze dieren leven in het wild en enkele hebben we in de dierentuin .

We denken dat elke dier zijn eigen manier  heeft van uitzien. bijvoorbeeld de kleur ,de haren en manier van leven .

De paring bij een leeuw bijvoorbeeld is bijna net als van de hond.

Het mannetje springt op de rug van het vrouwtje.

Verder kan je de tijgers en leeuwen wel goed onderscheiden en dat zie j aan hun vacht.

De tijger kan om de 2jaar jongen krijgen en behoren tot de familie katachtigen .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Antwoord van LC7 Petrus Donder                  

Dag allemaal

met dierenpraatjes

is het antwoord  van jullie af

lezen maar

In Suriname komen er zoveel dieren voor, te veel om op te noemen.

Wij hebben geprobeerd om een selectie te maken en daaruit enkele van deze dieren te belichten.

Enkele zijn:

                                                                                                                      Brulapen                                                                                        Capucijneraap                              

                                               

Jaguar en Poema

Bloedzuigende vleermuizen, miereneters, luiaards en gordeldieren.

Tapir en zeekoeien

Piranha’s en de sidderaal in de rivieren

Sidderaal    

 

Zee-water en landschildpadden en ontelbare vlinders

 

     

 

 

 

Piranha’s

Dat Piranha’s de mens of dier in enkele ogenblikken tot het bot kunnen wegvreten is helemaal niet waar. Ze vormen voor de mensen weinig of geen bedreiging. 

Ze laten zich gemakkelijk verzorgen en het zijn byzonder rustige vissen.

Ze leven van kleine visjes.

Het vrouwtje  legt enkele duizenden eieren ter grootte van 1 mm elk.

Deze hebben een transparante kleur.

 

 

 

 

Bloedzuigende Vleermuizen

Overdag schuilen ze in holen en donkere rotsspleten. Sommige soorten haten elkaar en vreten elkaar op. Zij voeden zich met vruchten en insecten en het bloed van kleine gewervelde dieren. Vleermuizen brengen hun jongen ter wereld in kraamkolonies waarin uitsluitend vrouwtjes met hun jong verblijven. Er wordt meestal maar één jong geboren.

zes tot zeven weken is hij zelfstandig. zes tot zeven weken is hij zelfstandig.

 

 

Zeekoeien

Worden ook wel lamantijnen genoemd.

Deze beesten worden beschermd dat wil zeggen je mag ze niet dood maken. Ze leven van planten en je kan ze heel goed gebruiken om kanalen schoon te maken. Wat ze in Nickerie in het Corantijn kanaal ook doen.  Ze worden ongeveer 6 meter lang.

 

                                                        

 

Het jong wordt na een draagtijd van 12 tot 14 maanden in het water geboren en zwemt onmiddellijk naar de oppervlakte. Het weegt dan 10 tot 30 kg.

 

 

 

Gordeldieren

Dit reuzengordeldier weegt 60kg en wordt wel 2.5m lang.

Ze leven van termieten, wormen en slangen. Ze zijn lichtbruin van kleur. Ze kunnen zich oprollen tot een bal om zich te beschermen tegen de vijand.  

Gordeldieren zijn heel  speciaal  met de voortplanting.
De rede daar voor is: Ze kunnen maar liefst één, 2 tot 4 jongen tegelijk krijgen.
Dus een eeneiige vierling (als ze er vier krijgen).

         

egen.

 

Poema’s

 

 

                                                         

Deze schitterende roofdieren zul je niet vaak tegen komen in het regenwoud. Ze leven van konijnen, kleine diertjes. Het zijn vleeseters.

Na ongeveeer 90 dagen zwangerschap worden de kleine poema`s geboren.

Per keer zijn dat er ongeveer 3.

Bij de geboorte hebben poema`s zwarte vlekjes op hun vacht. Na verloop van tijd verdwijnen die. 3 maanden lang drinken de poemaatjes bij hun moeder.

 

 

Tan boeng

odi,odi

uit

Suriname

 

 

XXX


Antwoord van LC8 Het Prisma

 

Werkstuk Kya Speelberg

klas 1B-d

 

Vraag 1

Welke dieren komen voor in Nederland?

 

Er komen 25.000 verschillende soorten dieren in Nederland voor; van allerlei soorten vliegen, muggen en reptielen, vogels en zoogdieren zoals koeien en schapen.

 

Voorbeeld van een reptiel in Nederland is de kikker en de hagedis.

 

Voorbeeld van een vogel in Nederland is de reiger en het roodborstje. Er is een bekend liedje van het roodborstje:

 

Roodborstje tikt tegen 't raam

Roodborstje tikt tegen 't raam, tin, tin, tin
Laat mij erin, laat mij erin
t Is hier te guur en te koud naar mijn zin
Laat mij erin, laat mij erin

't Meisje deed open, het beestje kwam snel
Binnen was beter, de guit wist dat wel
Maar toen de lente weer kwam, tin, tin, tin
Vloog toen het bos weder in

 

Voorbeeld van een zoogdier in Nederland is de bekende Friese koe en het Texelse schaap.

 

Vraag 2

Hoe zien de dieren er uit?

 

Voorbeeld van een hagedis; dit is de muurhagedis.

 

 

Voorbeeld van de vogel; het roodborstje

 

 

 

 

Voorbeeld van zoogdieren in Nederland:

 

De Friese koe

 

 

 

Voorbeeld van het Texelse schaap

 

 

 

Vraag 3

Wat voor baby’s krijgen de dieren?

 

De muurhagedis

 

We gaan eens kijken hoe de muurhagedis een baby krijgt.

Sommige hagedissen leggen eieren met een schaal van leer tussen bladeren of in een hol. Ze worden aan hun lot overgela­ten en de jongen breken met een speciale eitand uit het ei. Andere hagedissen zijn brengen hun jongen levend ter wereld. Van enkele soorten bestaan er alleen wijfjes. Ze planten zich zonder bevruchting voor.

 

Het roodborstje

Zie www.kiekkast.nl/roodborstje/index.php

 

De Friese koe

Youtube: de trefwoorden intoetsen ‘melkrobot baby love’. Dan krijg je een filmpje te zien van de geboorte van een kalf.

 

Het Texelse schaap

Youtube: trefwoorden intikken ‘de geboorte van een lam bij creafarm’. Dan krijg je een filmpje te zien.

 

Dit is mijn werkstuk over welke dieren zijn er in Nederland.

 

XXX

Comments (7)

Shiefanie Moenne said

at 4:37 am on May 1, 2011

Hallo Camille en Geke jullie kunnen alles over de zeekoeien op Google vinden.
Mooie foto's en nog meer informatie. Succes!
Groetjes,
juf Shiefanie
Petrus Dondersschool

Miriam weekers said

at 9:44 am on Apr 21, 2011

Hallo Hubstina,
Nu is het goed met het plaatsen van foto's.
Zo hebben jullie een Mooi antwoord pagina.
Het primsa : Het lied over het roodborstje vind ik leuk. Dus een roodborstje heb je in Suriname en in Nederland als ik het goed heb begrepen.

groeten

Miriam Weekers

marielouisevroemen said

at 10:45 am on Apr 20, 2011


Hoi peters Donders school!
hoi jullie foto, s zijn hil mooi wij camilia en geke wile wat meer weete over zeekoeijen kune julie wat vetele oover de zeekoeien stuur wat trug oja julie foto,s
zijn heel mooi wij vinde het heel luek de lurnin curkel sacha vint julie poema heel mooi .groetjes van camilia en sacha en geke .

marielouisevroemen said

at 3:08 pm on Apr 11, 2011

hallo Kya van het Prisma,
Dank je wel voor je antwoord! De foto's van het roodborstje zijn ge-wel-dig! Ik moest nog wel "roodborstje" intypen toen ik in de "kiekkast" was beland.
Groetjes van Marie-Louise ven SO Mariendael.

marielouisevroemen said

at 3:04 pm on Apr 11, 2011

Hallo juffen en leerlingen van de Hubstinaschool,
Dank je wel voor het antwoord! Wat een bijzondere dieren hebben jullie! De foto's zijn wel wat bibberig. Kunnen jullie daar nog iets aan doen of kan iemand daar bij helpen? Miriam ofzo? Dan kunnen we ze nog beter bekijken. Groetjes en succes verder,
Marie-Louise

Ramdjiawan said

at 2:08 pm on Apr 5, 2011

Beste mevr.Miriam
Dank u wel voor de compliment, maar de dieren laten ons maar niet los in werkelijkheid. Een tapir is weer gevlucht naar boven. Zal het weer lukken om deze te vangen??? Ik probeer het ook wel.
Groetjes Juf Ram

Miriam weekers said

at 12:46 pm on Apr 5, 2011

Hallo Juf Ramdjiawan,
Ik heb de foto's van de luiaard verwijderd.
Het is niet zo ingewikkeld hoor om te doen.
Ik leg u dat bij een volgende bijeenkomst wel uit.
Jullie hebben mooi antwoord gegeven op de vraag.

groeten

Miriam Weekers

You don't have permission to comment on this page.